..

..

Şizofreni

    Genellikle 13-18 yaş arası gençlerde oldukça yaygın olarak kullanılan bir hitap var “şizofreniye bağladım, acaba bende şizofreni miyim?” gibi yersiz düşüncelere bürünmektedirler. 
Değerli kardeşlerim zaman zaman kendinizle konuşmanız, kendinizi bir anda sesli bir şarkı söylerken bulmanız gibi davranışlarınız sizin şizofreni olduğunuzu göstermez veya böyle bir ihtimali göz önüne almanızı gerektirmez. Aynı zamanda şizofreni zayıf bir kişilik veya bir mental (zeka) kaybı da değildir.


    Şizofreni gerçek ile gerçek olmayanı ayırt edemez, normal düşünce akışını koruyamaz, duygularının kontrolünü sağlayamaz ve bunlarında doğal bir sonucu olarak toplumda normal insan dediğimiz kişilerden tamamen farklılıklar gösterir. 


    Daha net tabirlerle ve belirtilerle şizofreniden bahsedersek;
Sosyal hayattan ve çevresinden uzaklaşır, tepkisizleşir, kendi kabuğuna çekilir. Ani öfkelenmelerle saldırgan davranışlar geliştirebilir. Duygularını tam olarak ifade edemez ve buda toplum içinde normallik sınırlarının dışına çıkması demektir. Bakışlar donuk ve mat olur. Garip, tuhaf ve mantık dışı konuşmalar görülür. Kişisel bakımında ciddi anlamda aksamalar meydana gelir. Konuşma bozulur, kendini ifade etmede güçlükler yaşar.
    

    Bu belirtmiş olduğum belirtilerin birkaç tanesinin sizde görülmesi bile sizin şizofreni olduğunuz anlamına gelmez arkadaşlar. Psikiyatride bireye herhangi bir tanının koyulabilmesi için daha önce DSM IV idi şimdi ise güncellenerek DSM V olan tanı psikiyatri tanı cetvelindeki belirtilerin bir kısmını belli bir süredir gösteriyor olmanız gerekmektedir.


    Örneğin; Bir kişinin Depresyon tanısı alabilmesi için DSM V tanı cetvelindeki depresyon belirtilerinden büyük bir kısmının kişide en az 6 aydır gözlemlenmesi gerekmektedir ki o zaman depresyon denilebilsin. Aksi halde depresyon değil depresif ruh halidir denir. 
Yani farklı internet sitelerinden elde etmiş olduğumuz küçük ve gerçeklik payı oldukça zayıf olan ilgilere itimat ederek kendimize farklı farklı psikotik tanıları koymak oldukça yanlış bir davranış olacaktır. 
Kendinizde bu ve benzeri durumların yaygınlığından şüpheleniyorsanız uzman bir hekime (psikiyatrist ve ya çocuk ve ergen psikiyatrisine) görünmeniz en azından aklınızdaki şüphelerin bir an önce aydınlanmasını sağlayacaktır.


    Huzurlu günler geçirmeniz dileklerimle…



Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi


Mutlu Yarınlar İçin Önce Siz Hayata Gülümseyin.
TLF: 0507 165 6452

Facebook: psikoloğun olabilirmiyim
E-Posta:
bilge.kagan01@hotmail.com